8 februari 2015 – Zo’n zes procent van alle internetters wereldwijd beschikt op dit moment over IPv6. Google heeft een pagina waarop van dag tot dag wordt bijgehouden welk percentage van de bezoekers de zoekmachine met IPv6 bereikt. De verdeling over de verschillende landen is extreem. En kleine selectie in Europa: België zit op 30%, Nederland haalde een paar maanden geleden bijna de 3%, Engeland laat 0,3% zien en Italië komt nog niet verder dan 0,03%. Deze percentages worden op dit moment nagenoeg allemaal gerealiseerd via zogenaamde native verbindingen, dus niet via tunnels. Om Google ongetunneld via IPv6 te bereiken, moet de hele keten IPv6-geschikt zijn, van werkstation tot website. De zoekmachine van Google zelf is al een aantal jaar via IPv6 te bereiken en het aantal internetproviders dat een IPv6-aansluiting biedt, neemt snel toe. Ook met het besturingssysteem van werkstations zit het al vele jaren goed, maar voor andere elementen zoals thuisrouters, firewalls, printers en camera’s is een positief overzicht niet zo een-twee-drie te geven. Daarom hierbij weer een update van de apparaten, diensten en standaarden die de afgelopen maanden IPv6-vooruitgang hebben geboekt, op basis van door de aanbieders via de pers verstrekte informatie.

Dell Next Generation Firewall

In 2012 nam Dell het firewallmerk SonicWall over. De Dell SuperMassive 9800 Next Generation Firewall met een doorvoercapaciteit van 20gbps die onlangs is uitgebracht, vermeldt uitdrukkelijk IPv6-ondersteuning. Lees hier het hele artikel

Microchip

Niet iedereen zal iedere dag te maken hebben met Microchip Technology. Het bedrijf produceert microcontrollers, geheugenchips en analoge halfgeleiders. Het heeft het ontwikkelsysteem voor de firmware voor zijn chips IPv6-geschikt gemaakt. Lees hier het hele artikel

Trendnet camera’s

Trendnet levert kleine netwerkapparaten en camera’s. Twee nieuwe Power over Ethernet bewakingscamera’s van Trendnet bieden nu IPv6-ondersteuning. Lees hier het hele artikel

Allied Telesis

Allied Telesis introduceert de nieuwe IE200 Series Managed Industrial Ethernet Switchen. Deze bieden standaard IPv6-ondersteuning. Lees hier het hele artikel

Netgear Nighthawk

De nieuwe firmware voor de Netgear Nighthawk AC1900 Smart Wifi Router R7000, zijnde versie 1.0.4.14, bevat een aantal IPv6-uitbreidingen. Dit zijn ondersteuning voor de tunneltechniek 6rd, IPv6 dual stack met PPPoE, en handmatige DNS-instelling. Lees hier het hele artikel

Snelserver

Snelserver is een hostingbedrijf dat zich ook laat betalen met bitcoins. Contracten zijn niet nodig, want het bedrijf vertrouwt dat zijn serviceniveau de beste klantenbinder is. De hosting van Snelserver biedt nu ook IPv6-geschikheid. Lees hier het hele artikel

DUS.net VOIP

De Duitse VoIP provider DUS.net meldt dat deze de toegang tot zijn SIP servers vanaf nu ook via IPv6 actief heeft. Lees hier het hele artikel

Orange Polska ADSL

Orange Polska, de Poolse tak van het franse telecomconcern, gaat IPv6 aanbieden. Via Dual-Stack Lite PCP dat minimale aanpassingen in het access netwerk vereist, wordt dit gerealiseerd. Als dit allemaal waar is, zou Polen snel zijn IPv6-penetratie van 0,6% moeten gaan verbeteren, maar cijfers en tijdstippen worden niet genoemd. Lees hier het hele artikel

OpenStack

OpenStack is het open source cloud software platform dat in 2010 door NASA en Rackspace Hosting werd gelanceerd. Het biedt een basale IPv6 ondersteuning, maar een verder gewenste features zoals Prefix Delegation, dat het werk van gebruikers en administrators verlicht, worden dit jaar verwacht.  Lees hier het hele artikel

OpenWRT

In het open routerfirmware platform OpenWRT was IPv6-geschiktheid al beperkt aanwezig, maar dat is nu uitgebreid met onder andere DHCPv6 en enkele tunnelmechanismen. Lees hier het hele artikel

Bluetooth

Bluetooth was tot nu toe alleen in gebruik voor punt-punt verbindingen, maar met het oog op het Internet of Things gaan Bluetooth apparaten ook een rol spelen in netwerken. Versie 4.2, de nieuwe versie van Bluetooth, kan als een verlengstuk van een lokaal netwerk opereren, en biedt daarvoor IPv6 als netwerkfaciliteit. Voor deze standaard echter tot voldoende beschikbare producten leidt, kan echter jaren duren, zo leert de ervaring.  Lees hier het hele artikel

IPv6 Council Nigeria

En, tot slot, geen nieuws over een product, dienst of standaard, maar misschien wel het vermelden waard: in november afgelopen jaar is de IPv6 Council Nigeria opgericht. In dit land is de IPv6-adoptie volgens de Google statistieken nog slechts 0%, zoals in veel andere Afrikaanse landen. De IPv6 Council gaat zich bezighouden met promotie en coördinatie van IPv6, wat dus zeker op zijn plaats lijkt. Lees hier het hele artikel