Amerikaanse ISP’s goed op weg met IPv6 — en Nederland?

Het wereldwijde gebruik van IPv6 begint nu volgens Google echt te stijgen. Volgens onderstaande hockeystickcurve benut onderhand 4% van de internetters IPv6 om naar Google te surfen.

july-ipv6-inline-2

België staat nog steeds wereldwijd op kop in het landenklassement met bijna 22% dankzij Telenet, maar de Verenigde Staten doet natuurlijk met het grote aantal inwoners een aardige duit in het zakje. Vorige week schreven we al over AT&T, maar Verizon, Time Warner Cable en Comcast zijn ook goed bezig. De laatste heeft native IPv6 dual-stack met IPv4 onlangs mogelijk gemaakt voor 100%  van haar 30 miljoen klanten, terwijl 30% daarvan het ook daadwerkelijk in werking hebben op hun PC’s.

En hoe staat het dan in Nederland? In de ranglijst bungelen we ergens in het middenmoot met 1,65%, terwijl we wel gezien worden als een land met de beste breedbandpenetratie. Waarom geven de grote consumenten-ISP’s als KPN, UPC en Ziggo geen volledig internet aan hun klanten? Enkele kleinere ISP’s als XS4ALL uit de KPN-stal en de onafhankelijke provider Solcon uit Dronten/Apeldoorn kunnen het wel. KPN, UPC en Ziggo beloven al jaren dat ze aan ‘het eind van (dit) jaar’ IPv6 aan hun klanten gaan bieden, maar het is er tot op heden nog niet van gekomen. KPN biedt het wel zakelijk aan, maar heeft op dit moment geen geld om het 100% voor de consumenten door te voeren. UPC wil IPv6 alleen bieden aan nieuwe klanten, op het moment dat ze geen IPv4-adressen meer hebben. Ziggo lijkt dit jaar wel over de brug te komen. KPN dochter Telfort spant wel de kroon. Na enkele jaren zonder veel ruchtbaarheid in een pilot IPv6 via het tunnelprotocol 6RD (Rapid Deployment) te hebben geboden, trekken ze daar nu de stekker uit! Naar verluidt was de pilot binnen het Telfort klantenforum wel bekend en was daar wat discussie over, maar er maakte maar een tiental klanten gebruik van.

Hoe staat het met de zakelijke ISP’s? Organisaties en bedrijven hebben bij het maken van hun IPv6-roadmap informatie nodig over de situatie bij hun Internet Service Provider. Omdat veel providers op dit moment IPv6 nog niet standaard leveren, zijn voor die roadmap de toekomstplannen van de provider nodig. De ISP’s zouden er daarom goed aan doen helderheid te bieden over hun toekomstig aanbod. Zoals gezegd biedt KPN nu wel zakelijk IPv6 en BIT uit Ede is een voorbeeld van een onafhankelijke ISP die al jaren geleden de verantwoordelijkheid heeft genomen om haar zakelijke klanten in staat te stellen zich goed te kunnen voorbereiden op het internet van de toekomst.


Geplaatst

in

door