Stichting IPv6 Nederland heft zich op

Gouda, 15 februari 2023 – Stichting IPv6 Nederland, kortweg Stipv6, heft zich op. Stipv6 stelde zich sinds 2010 ten doel helderheid te brengen op het vlak van IPv6. Door meerdere initiatieven en organisaties bestaat deze helderheid intussen. Gebrek aan kennis over de huidige versie van het Internet Protocol is voor netwerkbeheerders niet meer de reden om geen IPv6 in te voeren. Dat wil niet zeggen dat de IPv6-penetratie in Nederland volgens wens verloopt, maar de Stichting ziet voor zichzelf geen toegevoegde waarde om hieraan bij te dragen.

De invoering van versie 6 van het Internet Protocol verloopt nog steeds veel langzamer dan de internetgemeenschap zich had voorgesteld. Wereldwijd is het aantal bezoekers dat de Google-zoekmachine bereikt 25 jaar na het uitkomen van de standaard nog maar zo’n 42%. En het cijfer voor Nederland ligt daar met 13% nog dramatisch ver onder. Maar waar meer dan een decennium geleden het bewustzijn van het IPv4-adrestekort en het inzicht in de implicaties van de oplossing IPv6 nog laag was, is op dit moment iedere netwerkarchitect voldoende op de hoogte.

Naast bijeenkomsten en publicaties van Stipv6 is hieraan bijgedragen door instanties als RIPE, ISOC, Forum Standaardisatie, de inmiddels opgeheven Nederlandse Taskforce IPv6 en door vooral leveranciers van netwerkapparatuur.

In de contacten die Stipv6 heeft met netwerkbeheerders, blijkt dat het wachten met het integreren van IPv6 in een netwerk nagenoeg altijd een weloverwogen en goedgeïnformeerde keuze is. Gezien zogenaamde “streefbeelden” bij onder andere de Rijksoverheid, is de verwachting dat een verregaande invoering van IPv6 zeker tot na 2030 zal duren.

De bestuursleden van Stipv6 danken allen die in de afgelopen 13 jaar hebben bijgedragen aan de doelen van de stichting en aan de invoering van IPv6 in het bijzonder. Met vele bedrijven en instanties waren de contacten van grote waarde. Met het resterend vermogen van Stipv6 worden enkele maatschappelijke en netwerkgerelateerde doelen gesteund.


Voor nadere informatie: Joost Tholhuijsen, voorzitter@stipv6.nl, 06-14 221288


Geplaatst

in

door

Tags: