Stichting IPv6 Nederland vreest vertraging invoering IPv6 na opheffen XS4ALL

Gouda, 12 juni – Stichting IPv6 Nederland voorziet bij de aangekondigde verdwijning van internetprovider XS4ALL dat de uitrol van IPv6 bij KPN achter blijft lopen. Dat belemmert de Nederlandse ambities op het terrein van digitalisering. XS4ALL is sinds 2010 actief met de implementatie van IPv6 als onderdeel van haar diensten en biedt op dit moment al haar klanten een volledig native dual stack-verbinding.

Nederland heeft de ambitie om op het vlak van digitalisering een koploperspositie in te nemen. Bij een toekomstvaste infrastructuur hoort ook een netwerkprotocol dat niet wordt gehinderd door adrestekorten. IPv6 is de vervanger van IPv4 die het adrestekort voor eens en voor altijd oplost. Daardoor kunnen NAT-voorzieningen weggenomen worden en de end-to-end-belofte van het internet waar worden gemaakt. Voor een goed en toekomstvast internet zijn niet alleen privacy en stabiliteit belangrijk, maar ook groeimogelijkheden en daar is IPv6 een voorwaarde voor, zo heeft ook XS4ALL ingezien. De vraag is of door het wegvallen van XS4ALL deze les voor KPN nu voorgoed wordt vergeten.

ISPs cruciaal bij uitrol IPv6

De uitrol van IPv6 is een technisch en organisatorisch project. XS4ALL heeft IPv6 al ruim tien jaar geleden een integraal onderdeel van de organisatie gemaakt en dat vereist nu geen extra inspanning meer. Alle klanten van XS4ALL hebben toegang tot IPv6 en 80%1 van hen gebruikt het daadwerkelijk. Daarmee is deze provider van grote betekenis geweest voor de invoering van IPv6 in Nederland. Bij KPN is het beleid in dezelfde periode zeer terughoudend geweest. Daardoor heeft van de 3,4 miljoen2 KPN klanten nog maar zo’n 29%3 de beschikking over IPv6 op de internetaansluiting. Overigens doet Ziggo het wat dat betreft niet veel beter. Ook deze provider zegt al sinds 2009 grootscheepse uitrol toe, maar heeft deze belofte nog nauwelijks ingelost.
KPN zegt te werken aan de implementatie van een nieuwe digitale infrastructuur (presentatie AVA 10 april 2019), waar IPv6 dan vanaf het begin een onderdeel van zou kunnen zijn. Deze nieuwe infrastructuur zal echter in eerste instantie het core netwerk betreffen, en nog niet alle aansluitingen bij mensen thuis. En juist op dit vlak waar het gaat om grote aantallen, is actie nodig.

Over Stipv6 en IPv6

De Stichting IPv6 Nederland maakt zich sterk voor de invoering van IPv6 in Nederland. Zij doet dit door helderheid te geven op het vlak van IPv6 en door met organisaties in gesprek te gaan over de noodzaak en de mogelijkheden van IPv6. Zie www.stipv6.nl/contact/over-stichting-ipv6-nederland.

Voor meer informatie bel of mail met Joost Tholhuijsen, voorzitter Stichting IPv6 Nederland.
Telefoon: 06-14 22 12 88, e-mail: joost@tholhuijsen.nl


1 Gebaseerd op onderzoek van APNIC: https://stats.labs.apnic.net/ipv6/AS3265
2 Gebaseerd op Factsheet 2019 Q1: https://ir.kpn.com/websites/kpn/English/4010/results-_-reports.html
3 Gebaseerd op onderzoek van APNIC: https://stats.labs.apnic.net/ipv6/AS1136


Geplaatst

in

door

Tags: