20% van de wereld gebruikt IPv6

Den Haag, 26 juli – Afgelopen zaterdag bereikte het wereldwijde IPv6 gebruik de 20%. Voor het eerst kwam bij zoekmachine Google meer dan één vijfde van alle opdrachten via Internet Protocol versie 6 binnen. De opvolger van IPv4 bereikt daarmee een overtuigende mijlpaal op de weg die het in 1998 is gestart.

Sinds januari 2009 meet Google het percentage van de bezoekers dat de zoekmachine via IPv6 in  bereikt. De resultaten daarvan worden weergegeven in een dagelijks bijgewerkte grafiek.

Na een aanvankelijk vlak verloop, toont deze sinds 2014 een serieuze stijging. De grootste bijdrage aan deze stijging wordt veroorzaakt door de ISP’s die hun klanten IPv6 bieden. Klanten zelf hebben namelijk weinig keus, en bij ISP’s die IPv6 bieden staat met meestal standaard aan.

De groei van IPv6 gebruik per land verloopt over het algemeen niet gelijkmatig. Het zijn namelijk niet de beslissingen van grote aantallen gebruikers die de groei bepalen, maar de uitrolacties van de Internet Service Providers. Zo was de start met IPv6 van Sky in het Verenigd Koninkrijk vorig jaar de oorzaak van de groei tot de 18% op dit moment, nadat het land jarenlang opvallend achter was gebleven op alle Noord-Europese landen. Nederland zit met 9.2% nog steeds onder het gemiddelde. De aankondigingen die Ziggo en KPN de afgelopen 7 jaar hebben gedaan zijn veelal niet waargemaakt of uitgerolde implementaties zijn zelfs teruggedraaid.

Spanje en Italië lopen nog steeds achter, maar zijn van de promille sfeer in de bijna-procent sfeer gekomen.

België behoudt met 51% haar in 2014 opgebouwde voorsprong, maar de groei is het laatste halfjaar beperkt en licht aan het afvlakken.

De sprong van 15% naar 20% duurde 252 dagen. Die van 10% naar 15% 316 dagen, die van 5% naar 10% nog 398 en die van 1% naar 5% nog 735 dagen. Ondanks dat het dus allemaal langzamer gaat dan de internetgemeenschap zou willen, hoeft er dus geen twijfel te zijn dan de wereld IPv6 aan het omarmen is.

Steeds meer bedrijven bieden content via IPv6 aan. Ze hebben daarvoor verschillende motieven. Een daarvan is de security monitoring. Consumenten die beschikken over IPv6, maar websites bezoeken die nog geen IPv6 hebben, bereiken die sites via IPv4. Het IPv4 adres is dan meestal een adres dat ze delen met tientallen andere abonnees. Hierdoor kunnen de security systemen van websites deze gebruikers en hun gedrag niet meer eenduidig in kaart brengen.

Behalve door het behalen van deze implementatie-mijlpaal is juli is voor IPv6 ook nog van belang door het verschijnen van document IETF RFC 8200. De Internet Engineering Task Force heeft in RFC 8200 de belangrijkste voorgaande RFCs die IPv6 beschrijven samengebracht en alle errata en aanvullingen verwerkt tot één document. Handig voor producenten en engineers die nu instappen, maar overigens geen inhoudelijke of substantiële ondersteuning voor verdere implementatie van IPv6.


Geplaatst

in

door

Tags: