Nieuwe IPv6-ontwikkelingen aan content- en access-kant

Onlangs kwam IPv6 twee keer in het nieuws. Eenmaal van een belangrijke wereldwijde contentaanbieder en andermaal van een accessprovider in Nederland.

De contentaanbieder was de professionele netwerksite LinkedIn, die 2 weken geleden aankondigde dat hun website nu permanent via IPv6 bereikbaar is, zowel vanaf PC als mobiel en bovendien vanaf de ontwikkel-API. Ze zijn hiermee wat later dan de grote publieke contentaanbieders als Microsoft, Google en Facebook, maar volgens LinkedIn was het geen triviale operatie. Hun IPv6-taskforce moest diverse stukken code aanpassen, productietesten uitvoeren en pas na een wereldwijde test van 42 uur is hun site permanent via IPv6 beschikbaar gemaakt. Daarbij hebben ze gezien dat ongeveer 3% van hun gebruikers nu IPv6-enabled is.

Het leuke bij hun aankondiging was dat ze hun bezoekers attent willen maken op het gebruik van IPv6, door ze te wijzen op twee browser-extensies: IPvFox (Firefox) en IPvFoo (Chrome). Hiermee kan in de adresbalk zichtbaar worden gemaakt met welk protocol de pagina, of de diverse onderdelen van een pagina wordt benaderd. In het voorbeeld hieronder is zichtbaar dat de hoofdpagina via IPv6 is benaderd, maar sommige onderdelen die van een andere bron komen niet.

Chrome IPv6 extensie
Rechtsboven in de adresbalk van de browser staat een 4 of 6 symbool, waar je op kan klikken om meer informatie zichtbaar te maken

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in mogelijkheden om IPv4- en/of IPv6-connectiviteit te testen, zijn onder het menu Projecten/IPv6-testsites nog diverse andere gereedschappen beschikbaar.

De tweede aankondiging deze week kwam van Tweakers waar een bericht verscheen dat UPC een IPv6-proef voor access begint onder een kleine groep klanten. Enerzijds is dat goed nieuws, omdat dit na de kleinere Solcon en XS4ALL, de eerste grote consumenten-ISP is die daadwerkelijk stappen in deze richting gaat nemen. Anderzijds is het nieuws niet zo goed, omdat UPC niet van plan is om al haar klanten IPv6-toegang te gaan geven. UPC wordt door een tekort aan IPv4-adressen gedwongen om nieuwe klanten IPv6 te bieden, waarbij de toegang tot IPv4 verkregen wordt door het transitie-mechanisme DS-Lite. Dit is natuurlijk een ontwikkeling die voorspelbaar is, daar het internet blijft groeien en in onze regio de voorraad nieuwe IPv4-adressen voor ISP’s al uitgeput is. Maar het blijft jammer dat UPC en de andere grote consumenten-ISP’s als KPN en Ziggo niet reeds eerder stappen hebben genomen om IPv6 beschikbaar te stellen voor hun klanten, vóórdat ze door hun IPv4-voorraad heen zijn. De grote Belgische ISP’s geven hier het goede voorbeeld en hebben hun land met nu al meer dan 28% bovenaan op de wereldwijde ranglijst gezet. De discussie onder het Tweakers artikel geeft wel aan dat IPv6 flink leeft onder hun publiek. Enkele leden van het Stipv6-bestuur doen mee in de proef, dus we zullen hopelijk snel wat antwoorden kunnen geven op de vragen.


Geplaatst

in

, ,

door