Adrestekort IPv4 leidt tot exploderende routetabellen

Half augustus werden netwerkbeheerders opgeschrikt door trage en uitvallende verbindingen. De oorzaak? Het steeds verder opdelen van de nog resterende blokken met beschikbare IPv4-adressen.

Doordat de hoofdvoorraad van IPv4-adressen is uitgeput, worden de laatste blokjes adressen in steeds kleinere porties uitgedeeld. Een neveneffect hiervan is dat er steeds sneller steeds meer routes bijkomen in de routetabellen van de grootste internetproviders. Het aantal routes in deze zogeheten global routing table gaat inmiddels richting de 500.000.

Dat is akelig dicht in de buurt van de 512.000 en bij die hoeveelheid netwerkroutes gaat een aantal oudere routers van Cisco onderuit. Op 13 augustus gebeurde dit ook inderdaad en verloren diverse datacenters zelfs hun verbinding met het internet.

Nu was dit nog een incident en waarschijnlijk het gevolg van een configuratiefoutje bij Verizon, maar nu het aantal IPv4-routes stijgt, zal dit in de nabije toekomst vaker gaan gebeuren.

Is de invoering van IPv6 nu een oplossing voor dit probleem? In ieder geval niet rechtstreeks en ook niet meteen. IPv6 is immers een ander protocol en kán dus het adresprobleem van IPv4 niet wegnemen.

Wel zou dit een aanleiding moeten zijn de invoering van IPv6 voortvarend door te zetten. En ondanks het feit dat IPv6-routes door de grotere lengte van de adressen meer geheugen kosten, zal de global routing table van IPv6 niet snel met een explosie van routes te maken krijgen. Dit als gevolg van het hogere aggregatieniveau dat met de IPv6-adressering bereikt kan worden.


Geplaatst

in

door

Tags: