IPv6 begint IPv4 bij te benen

IPv6-ondersteuning — kort nieuwsoverzicht

IPv6 beleeft dit jaar zijn 16e verjaardag, maar de ondersteuning ervan in diensten, programmatuur en apparatuur is nog steeds geen 100%. IT-afdelingen kunnen er nog niet blindelings op vertrouwen dat wat ze in huis halen ook alle IPv6-plannen kan ondersteunen. De belangrijkste besturingssystemen en de meeste netwerkapparaten zijn weliswaar prima geschikt, maar op veel vlakken schort het nog aan volledige of zelfs acceptabele ondersteuning. Het gaat hier bijvoorbeeld om thuisrouters, ISP-diensten en ICT-standaarden. Maar de ontwikkeling is gelukkig nog steeds in de goede richting. IPv6 dringt zich op allerlei ICT-terreinen op. In dit artikel een kleine bloemlezing uit het nieuws van de laatste weken over de de verdere opmars van IPv6 in producten en standaarden.

OpenFlow

OpenFlow, de standaard voor Software Defined Networking (SDN), ondersteunde in zijn eerste versies, vanaf 2008, alleen IPv4. Daar is nu verandering in gekomen. Afgelopen maand kondigde de Open Network Foundation (ONF) aan dat OpenFlow nu ook IPv6 aankan. Bovendien zijn er  steeds meer leveranciers die OpenFlow ook daadwerkelijk implementeren.

OpenWRT

OpenWRT is de flexibel uitbreidbare GNU/Linux distributie voor embedded toepassingen als bijvoorbeeld thuisrouters. De OpenWRT group meldt dat bij het OpenWRT platform de support voor IPv6 nu verbeterd is. De op stapel staande release heeft de codenaam “Barrier Breaker” en draait de Linux 3.10 kernel. De met DHCPv6 uitgebreide IPv6-support van OpenWRT 14.07 helpt gebruikers die een IPv6-verbinding van hun provider hebben. Het aanbieden van IPv6 via tunnels over IPv4 werd al eerder geboden. De IPv6-stack ondersteunt nu ook router advertisements en DHCPv6 met prefix delegation en multihoming met locale prefix toewijzing. http://www.theregister.co.uk/2014/07/16/openwrt_gets_ipv6_in_major_refresh/

Virtualizor release 2.4.8

Virtualizor, een web based control panel voor het opzetten van Virtual Private Servers, is, vanaf release 2.4.8 voorzien van IPv6-ondersteuning. Mogelijk hebben de verzoeken van hosting providers op Webhostingtalk om IPv6-support hier aan bijgedragen. http://www.thehostingnews.com/virtualizor-2-4-8-released-with-major-improvements-for-ipv6-32168.html

TCP Fast Open in Linux

Linux-initiator Linus Torvalds heeft Versie 3.16 van de Linux-Kernel vrijgegeven. Deze ondersteunt nu ook met IPv6 de TCP ‘versneller’ TCP Fast Open. Deze voorziening was voor IPv4 vanaf versie 3.7 beschikbaar en is dat dus nu ook voor de huidige versie van het Internet Protocol. http://www.pro-linux.de/news/1/21361/linux-kernel-316-freigegeben.html

Cisco CCNP

IPv6 was de afgelopen jaren al op beperkte schaal onderdeel van Cisco certificeringen. Met het groeiend belang van IPv6 heeft Cisco deze aandacht uitgebreid naar onder andere een veilige implementatie van IPv6 in LAN en WAN. http://www.networkworld.com/article/2460603/cisco-subnet/cisco-revamps-ccnp-for-iot-other-market-transitions.html

Plug and Play

Ten slotte zijn er IPv6 ontwikkelingen op het vlak van het automatisch koppelen van randapparatuur. Het UPnP Forum dat de standaarden hiervoor ontwikkelt, meldt dat naast voorzieningen voor clouddiensten en Internet of Things nu ook uitdrukkelijk IPv6-geschiktheid wordt gespecificeerd in UPnP Device Architecture 2.0. http://hiddenwires.co.uk/2014/upnp-forum-bridges-internet-of-things-and-cloud-with-upnp/


Geplaatst

in

,

door