Wereld IPv6 Dag op 8 juni 2011

WORLD IPV6 DAY is 8 June 2011 – The Future is ForeverWereld IPv6 Dag, ook wel bekend als “World IPv6 Day” of “Test Drive Day” (Proefrit Dag) is een evenement dat georganiseerd wordt door de Internet Society en meerdere grote internetbedrijven die veelbezochte websites hebben of faciliteren als Google, Microsoft, Yahoo en Akamai. De bedoeling van de dag is om te testen of de uitrol van het IPv6-protocol bij bezoekers van websites problemen gaat geven. Het zal starten om middernacht (UTC) op 8 juni 2011 (8 juni 2011 om 02.00 uur Nederlandse tijd) en duurt 24 uur lang. Het doel is om organisaties uit het gehele bedrijfsleven (zoals Internet Service Providers, hardware fabrikanten en makers van computerbesturingssystemen) te motiveren zich voor te bereiden om hun diensten en producten ook voor IPv6 geschikt te maken, om zo een succesvolle overgang te verzekeren voordat de IPv4-adresruimte geheel uitgeput is.

Achtergrond

Door technische beperkingen van IPv4, de voorganger van IPv6 die op dit moment nog in gebruik is, zijn er niet genoeg IP-adressen meer: er zijn ongeveer 4 miljard IPv4-adressen beschikbaar en op 3 februari 2011 heeft de Internet Assigned Numbers Authority (IANA) de laatste IPv4 adresblokken vrijgegeven. Om dit probleem op te lossen moet men op termijn overstappen op IPv6. Een aantal websites zijn ondertussen al op IPv6 bereikbaar. Ook veel PC’s hebben al op een of andere manier toegang tot een IPv6 netwerk. Dus je zou zeggen dat dat de goede kant op gaat. Maar er is onderzoek gedaan. o.a. door Google, waaruit blijkt dat er bij ongeveer 1 op de 2000 PC’s iets niet goed ingesteld staat. Dit zorgt er voor dat 0,05% van de PC’s de websites die ook over IPv6 werken, niet goed kunnen bereiken. Dat lijkt niet veel, maar is voor een bedrijf als Google wel een enorm verlies aan advertentie inkomsten. Vandaar dat grote Internet bedrijven als Google, Microsoft, Akamai e.d. nog huiverig zijn om hun websites voor iedereen op IPv6 beschikbaar te maken. Ze doen dit tot nu toe op beperkte schaal, alleen voor diegenen waarvan ze weten dat de internet provider voor een goede IPv6 aansluiting heeft gezorgd. Dit is dus een beetje kip-ei probleem. Internet aanbieders maken geen haast met IPv6 omdat er geen websites zijn die IPv6 hebben. En websites maken geen haast met IPv6 omdat er geen klanten zijn die van hun internet aanbieder IPv6 krijgen. En toch zijn de IPv4 adressen binnen een jaar echt helemaal op!

Om uit deze impasse te komen organiseert op woensdag 8 juni 2011 de internet-gemeenschap de Wereld IPv6 Dag. De dag is bedoeld als een grootschalige test om meer inzicht te krijgen in de problemen die in het onderzoek naar boven zijn gekomen. Op woensdag 8 juni gaan grote bedrijven zoals Google, Facebook, Yahoo! en Bing (Microsoft) hun websites 24 uur lang voor iedereen zonder beperking openstellen voor IPv6 toegang. En vele andere kleinere website aanbieders gaan hieraan meedoen. Als alles goed gaat zal men hier thuis niets van merken. Mochten dus op 8 juni sommige websites niet goed werken, dan kan contact opgenomen worden met de computerspecialist of internetprovider. Nu is het maar 1 dag waarop problemen kunnen voorkomen. Later dit jaar zal de IPv6-standaard steeds verder ingevoerd worden en zouden er dus steeds vaker problemen kunnen voorkomen als thuis niet alles goed staat ingesteld. Vaak is het een kwestie van een instelling aanpassen om alles weer goed te laten werken.

Uitvoering

De test zal ten eerste bestaan uit het door de deelnemende websites publiceren van een z.g. “AAAA record” in het DNS-systeem, waardoor hun domeinnaam (zoals bv. www.google.nl) ook aan een IPv6-adres wordt gekoppeld, zodat een computer die een IPv6-verbinding heeft de website over het nieuwe internetprotocol zal proberen te benaderen. Alhoewel Internetproviders aangemoedigd worden om deel te nemen, wordt niet van ze verwacht om juist op die dag IPv6-toegangsdiensten aan te bieden. Wel kunnen ze hun helpdesks voorbereiden op de verwachte toestroom van vragen.

De eerste bedrijven die toegezegd hebben om deel te nemen zijn Facebook, Google en Yahoo. Daarna volgden al snel Cisco, Juniper Networks, Akamai Technologies, Limelight Networks, W3C, Microsoft’s zoekmachine Bing, Tom’s Hardware, Rackspace, Verisign en Verizon. Hiernaast nemen ook veel minder bekende websites deel. De wereldwijde ISOC organisatie heeft de complete lijst van deelnemers en een formulier om je als deelnemer aan te melden.

Wereld IPv6 Dag is niet de dag waarop IPv6 algemeen ingevoerd gaat worden. De invoering van IPv6 zal de komende jaren geleidelijk plaats vinden. Voor website-eigenaren zijn er ter voorbereiding op Wereld IPv6 Dag diverse websites om te voorspellen wat de impact op bezoekers zal gaan zijn.

Wat doen wij?

De Stichting IPv6 Nederland onderhoudt de site www.ipv6test.nl. Op deze website kunnen internetgebruikers een test uitvoeren om te controleren of ze zelf problemen kunnen krijgen op Wereld IPv6 Dag. Ook kan de Stichting IPv6 Nederland helpen om de websites van bedrijven op IPv6 beschikbaar te maken, of om de IPv6-test op hun eigen site te zetten.

De Stichting IPv6 Nederland werkt samen met ISOC NL, RIPE NCC, SIDN en AMS-IX om lokaal op 8 juni een evenement te organiseren. Details hierover zijn te vinden op www.8juni.nl.


Geplaatst

in

door

Tags: