Persbericht Stipv6, 1 februari 2011: De centrale voorraadschuur van internetadressen is uitgeput!

Den Haag, dinsdag 1 februari 2011 – Zoals de Stichting IPv6 Nederland vorige week al in NRC.next voorspelde, is vanaf vandaag de hoofdvoorraad IPv4-adressen leeg. De Internet Assigned Numbers Authority (IANA) zal heden de vijf laatste blokken van ieder ruim 16 miljoen adressen uitdelen aan de vijf Regionale Internet Registratie (RIR) instanties. Deze RIR’s hebben de taak deze adressen verder onder internetproviders te verspreiden. Het beleid van de RIR’s voor hun laatste blok adressen is om ze slechts mondjesmaat te verstrekken aan nieuwe internetproviders. De komende jaren hebben nieuwe internetbedrijven dan de mogelijkheid om nog te communiceren met het huidige internet.

Frits Nolet, bestuurslid van de Stichting IPv6 Nederland: “Dat de wereldwijde voorraad op is, betekent niet dat vandaag of binnenkort het huidige (IPv4) internet ophoudt met functioneren. Het oude internet zal blijven werken, maar kan niet meer groeien. Wat er vandaag gebeurt onderstreept nu des te meer de noodzaak voor bedrijven om werk te maken van aansluiting op het nieuwe (IPv6) internet.”

De actie van IANA vandaag is een gevolg van een gemaakte afspraak. “Als een RIR-aanvraag voor IPv4 adressen de bestaande voorraad tot het niveau van 5 blokken reduceert, zullen deze laatste blokken onmiddellijk toegewezen worden aan de 5 werelddelen.” De onstuimige groei van het internet in Azië heeft er voor gezorgd dat de RIR aldaar – APNIC – vandaag eerder dan verwacht toe was aan het aanvragen van 2 blokken adressen van de laatste 7 die IANA nog had. Met de werkvoorraad die Azië nu heeft, is de verwachting dat daar al voor het eind van de zomer van 2011 internetproviders geen nieuwe IPv4-adressen meer kunnen aanvragen. Het RIPE NCC, de RIR die adressen uitdeelt aan ISP’s in Europa, kan waarschijnlijk nog tot einde 2011 aan de behoefte voldoen. Als de RIR’s door hun voorraad heen zijn, dan hebben de ISP’s met het huidige distributiebeleid nog een werkvoorraad voor 3 maanden. Providers kunnen daarna alleen nog met veel kunst- en vliegwerk nieuwe klanten met IPv4 aansluiten, waardoor de kosten omhoog gaan en de betrouwbaarheid omlaag gaat. Sommige functies van het internet zullen daarmee voor nieuwe klanten niet goed werken zoals internettelefonie, beveiligde verbindingen naar kantoor (VPN) of een webcam bij een consument thuis.

Geruime tijd geleden is al voorzien dat het systeem van internetadressen niet voldoende capaciteit had om de in groei van het internet te kunnen voorzien. In de negentiger jaren is daarom een nieuw systeem bedacht. Dit nieuwe Internet Protocol versie 6 (IPv6) heeft een onvoorstelbaar veel groter aantal adressen beschikbaar maar ook enkele andere verbeteringen in verband met de toepassingen van het hedendaagse internet zoals video, telefonie, mobiel gebruik en sociale media. Het enige nadeel is dat IPv4 en IPv6 systemen niet direct met elkaar kunnen communiceren. De verwachting was dat organisaties vanaf de eerste jaren na 2000, IPv6 naast IPv4 zouden invoeren om een soepele overgang van het oude naar het nieuwe internet mogelijk te maken. Dit is echter onvoldoende gebeurd. Een versnelde invoering van IPv6 zal noodzakelijk zijn om een tweedeling van het internet in een IPv4- en IPv6-gedeelte te voorkomen. IPv6 is ingebouwd in de meeste moderne computers en software. Wereldwijde technologiebedrijven zoals Google, Microsoft en Cisco ondersteunen IPv6 volop. In de praktijk blijft het gebruik nog achter, omdat tot nu toe de meeste internetproviders geen IPv6 ondersteunen. Maar zodra de IPv4-adressen daadwerkelijk op zijn, is IPv6 de enige manier waarop het internet kan blijven groeien als een betrouwbare digitale infrastructuur en motor van onze economie.

Joost Tholhuijsen, voorzitter van de Stichting IPv6 Nederland zegt: “Wij raden organisaties aan om nu zo snel mogelijk IPv6 in te voeren. Bedrijven die hun websites uitbesteden bij een webhoster dienen te vragen wanneer hun website via IPv6 bereikbaar wordt. Consumenten zullen, als het goed gaat, niets merken van de invoering van IPv6, maar ik raad hen wel aan om eens te informeren bij hun internetprovider wanneer die IPv6 gaat leveren. Meer en meer websites zullen anders voor hen onbereikbaar worden.”

Over Stipv6 – Stichting IPv6 Nederland
De Stichting IPv6 Nederland (www.Stipv6.nl) heeft als doel het brengen van helderheid in de markt op het gebied van IPv6. Stipv6 initieert projecten die de IPv6-geschiktheid van websites, apparaten, programma’s, abonnementen en overige diensten zichtbaar maken. Het vermelden van IPv6-geschiktheid van internettoegang op BenCom’s internetten.nl is een project van Stipv6 evenals het in november vorig jaar gelanceerde www.IPv6ready.nl, dat de IPv6-bereikbaarheid van de top-100 van best bezochte sites in Nederland inzichtelijk maakt.


Geplaatst

in

door

Tags: