Apple eist IPv6-ondersteuning van apps

Onlangs meldde Tweakers dat ontwikkelaars van apps voor Apple’s iOS 9 ondersteuning voor IPv6 moeten bieden. Op de wereldwijde ontwikkelconferentie WWDC2015 van Apple werd in de ‘Platform State of the Union’ (video 35:15 – 37:30) uitgelegd dat IPv4-adressen nu echt op zijn en dat de grote mobiele operators alleen IPv6 op hun netwerken gaan bieden. Het wordt dus echt noodzakelijk dat een app geschikt is voor IPv6. (zie PDF vanaf slide 169) Daarmee is niet gezegd dat de dienst die de app biedt ook per se met IPv6 benaderd moet kunnen worden. Via een vertaaltechniek als NAT64/DNS64 kan een dienst op IPv4 toch aangeroepen worden vanuit een netwerk dat alleen IPv6 biedt. Apple beveelt de app ontwikkelaars aan om goede softwaretechnieken te gebruiken bij het programmeren van de netwerkcode. De belangrijkste richtlijnen zijn:

  • gebruik de standaard moderne netwerk-API’s die IP-versie-onafhankelijk zijn
  • vermijd specifieke IPv4-API’s of -parameters
  • vermijd het hardcoderen van letterlijke IP-adressen

Eigenlijk dezelfde richtlijnen die de Stichting IPv6 Nederland samen met de Software Improvement Groep al heeft neergelegd in het whitepaper over IP-aspecten van software.

Binnen de IPv6-community ontstond een discussie over deze eis. De vraag kwam op waarom Apple niet de techniek 464XLAT ondersteunt. Dit mechanisme is aanwezig op het Google Android mobiele platform en maakt het mogelijk om IPv4 legacy apps toch in een IPv6-only netwerk omgeving te gebruiken door 2 vertaalslagen. Eerst van 4 naar 6 en vervolgens aan het eind van het IPv6-only netwerk weer van 6 naar 4. Hiermee staat Google eigenlijk diametraal tegenover Apple in haar IPv6-migratiestrategie. Die strategie is gericht op het zo lang mogelijk willen ondersteunen van legacy IPv4-only-apps. Dit blijkt ook uit het gebrek aan DHCPv6-ondersteuning in Android, waar volgens Google’s IPv6-autoriteit Lorenzo Colliti, legacy IPv4-apps problemen mee kunnen krijgen. Zie hiervoor het artikel ‘Google geen DHCPv6 op Android vanwege legacy IPv4 apps‘ in NetworkWorld.

De Stichting IPv6 Nederland neigt meer naar de Apple-strategie. Hoe eerder ontwikkelaars hun apps geschikt maken voor IPv6, hoe beter!


Geplaatst

in

,

door